włoskie jedzenie Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, jaki bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Na ogół jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

ADD YOUR COMMENT