restauracja w Krakowie

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, lecz równie porządnie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak stosownego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania i ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, albowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT